slide image

Tadelakt

Het woord Tadelakt is Berbers en betekent inwrijven.Ondergronden Tadelakt

  • Metselwerk
  • Plaatmateriaal (gipsvezelplaat, cementvezel)
  • Cement, kalk, bastaard

Tadelakt is een kalkproduct. Tadelakt werd in het verleden in Marokko geproduceerd in ambachtelijke kalkovens, en werd gebruikt om de wanden van cisternen (drinkwatertanks) en hammams af te werken. De afwerking is dicht voor vloeistof, maar damp-open. 

 

Kalk heeft als bindmiddel positieve eigenschappen; het is damp-open en elastisch. De grondstof steenkalk wordt gedolven uit kalksteengroeven. Er is ook een schelpkalk op de markt. Voordat kalk als bouwmateriaal te gebruiken is, worden er een aantal bewerkingen toegepast.

 

De kalk wordt eerst gebrand tot zo'n 1000 graden Celsius, hierdoor ontstaat calciumoxide. Dit kennen we als ongebluste kalk. Door kalk hierna te ‘blussen’ met water ontstaat gebluste of gehydrateerde kalk. In poeder of pasta (vette kalk) leverbaar. Zuivere kalk wordt luchtkalk genoemd. Indien deze kalk onzuiverheden zoals klei bevat, kan hij binden aan water. Zo verkrijgen we hydraulische kalk. Hydraulische kalk is goed te gebruiken als bindmiddel voor mortels.

Capiau Leembouw werkt met diverse leveranciers van kalkprodukten, en past naar gelang de esthetische en technische vereisten het verlangde produkt toe. Esthetisch zijn er diverse afwerkingsmogelijkheden, is het in vele vormen te modelleren, en heeft het een unieke uitstraling.

<h2>leembouwcapiau.nl sitemap:</h2> <a href="http://leembouwcapiau.nl/home">Home</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/leembouw">Leembouw</a><br /> -<a href="http://leembouwcapiau.nl/basisleem">Basisleem</a><br /> -<a href="http://leembouwcapiau.nl/afwerking">Afwerking</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/strobouw">Strobouw</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/tadelakt"><b>Tadelakt</b></a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/lesando">Lesando</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/projecten">Projecten</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/cursussen-en-workshops">Workshops</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/advies">Advies</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/contact">Contact</a><br /> -<a href="http://leembouwcapiau.nl/contact-opnemen">Contact opnemen</a><br /> -<a href="http://leembouwcapiau.nl/offerte">Offerte aanvragen</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/disclaimer">Disclaimer</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/zoekresultaten">Zoekresultaten</a><br />