slide image

Basisleem

... ook wel ruwe leem of bouwleem genoemd

Ondergronden voor basisleem

 

Basisleem kan worden toegepast op verscheidene ondergronden:

  • Vuil en schoon metselwerk, gasbeton, kalkzandsteen, beton;
  • Houtvezelpanelen;
  • Specialistische ondergronden zoals strobalen en rietmatten.

Sommige ondergronden moeten vanwege de hechting gegrondeerd worden met een voorstrijkmiddel.

Wat is leem?

Leem is een mengsel van klei, zand en silt (kwartsen) die we gewoon in de grond aantreffen. Sinds mensenheugenis wordt er vrijwel overal ter wereld gebouwd met leem. Met leem doelt men meestal op basisleem, om zo onderscheid te maken tussen de bruine basisleem en de diverse producten die onder de noemer 'leemfinish' ter decoratie op de markt worden gebracht.

 

Duurzaam

Wat betreft milieubelasting is leem een heel gunstig bouwmateriaal, omdat het los van de energie voor het mengen en transport, geen enkele chemische bewerking nodig heeft om als bouwmateriaal geschikt te zijn. Bijkomende voordelen zijn dat leem geen afvalproblemen oplevert omdat het materiaal 100% recyclebaar is.

 

Leefcomfort

Binnenshuis heeft leem een aantal comfortverhogende voordelen. Leem is vochtregulerend: het neemt luchtvochtigheid op, en kan dit in droge tijden ook weer afgeven. Leem is een dampopen bouwmateriaal. In combinatie met de juiste natuurlijke isolatiematerialen, kan zo een dampopen bouwconstructie worden gemaakt. Dit voorkomt in hoge mate schimmel en spochtvorming en geeft een basis voor een gezond woonklimaat. Gebruikt in een (lage temperaturen) wandverwarmingsysteem blijkt dat leem warmte buffert en gelijkmatig stralingswarmte afgeeft.

 

Geluidsisolatie

Leem heeft nog een voordeel: Het werkt in enige mate geluidsisolerend, omdat leem geluidsgolven kan absorberen. Mede hierdoor geeft het voor de audiofiele liefhebber de juiste wandbekleding voor zijn/haar muziekgenot.

<h2>leembouwcapiau.nl sitemap:</h2> <a href="http://leembouwcapiau.nl/home">Home</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/leembouw">Leembouw</a><br /> -<a href="http://leembouwcapiau.nl/basisleem"><b>Basisleem</b></a><br /> -<a href="http://leembouwcapiau.nl/afwerking">Afwerking</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/strobouw">Strobouw</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/tadelakt">Tadelakt</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/lesando">Lesando</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/projecten">Projecten</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/cursussen-en-workshops">Workshops</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/advies">Advies</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/contact">Contact</a><br /> -<a href="http://leembouwcapiau.nl/contact-opnemen">Contact opnemen</a><br /> -<a href="http://leembouwcapiau.nl/offerte">Offerte aanvragen</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/disclaimer">Disclaimer</a><br /> <a href="http://leembouwcapiau.nl/zoekresultaten">Zoekresultaten</a><br />